Byggesteinene i Norges industrielle transformasjon ligger klare

Programvareingeniøren Erlend Vollset fra Cognite er en oppdager – spesielt innenfor teknologi.

Programvareingeniøren Erlend Vollset fra Cognite er både hjemmedyrket og verdensvant. Han vokste opp i Bergen og flyttet sammen med familien til Frankrike og USA gjennom oppveksten. I dag er han fortsatt en oppdager – spesielt innenfor teknologi.

 

Erland2

Enorme naturkrefterEn visjon uten sidestykke

- Studiene mine ga meg muligheten til å se jordens dynamikk i et større bilde og hvordan alt vi kommer i kontakt med i naturen har vært gjennom utallige prosesser som har foregått i milliarder av år. Alt vi bruker for å holde verdenssamfunnet og -økonomien i gang er et resultat av disse enorme naturkreftene. Det er fascinerende, sier Susanna. 

Videre legger Susanna til at studiene også ga henne muligheten til å utforske Norge og bidra til viktige prosjekter som har formet og fortsetter å forme norsk industri og økonomi.Det var åpenbart at det var mye uutnyttet potensial i industrien, forklarer Erlend.

- Måten John Markus og Geir snakker om Cognites visjon gjør at det føles ut som mer enn en jobb, som om du gjør noe viktig. Å jobbe for å gjøre norsk industri bedre, smartere og grønnere er noe flere nyutdannede bør vurdere. Teknologi gir oss muligheten til å gjøre arbeidshverdagen bedre for folk som jobber i industrien. Vi kan kutte ut krevende og til tider farlige oppgaver slik at folk kan bruke sin kreativitet og ekspertise.

Erlend jobber med teknologi i et team som fokuserer på «ustrukturert søk». I hovedsak jobber teamet for å hjelpe industrielle bedrifter med å få innsikt i ustrukturert data som undersøkelsesfartøy, rigger og plattformer genererer kontinuerlig. Ustrukturert data inkluderer bl.a. dokumentasjon som industriarbeidere selv produserer, f.eks. bilder, dokumenter, kart, logger, og mye mer.

- Det finnes så mye kunnskap som støver ned på harddisker. Jeg designer og bygger produkter som hjelper bedrifter med å forstå alt dette. Vi hjelper dem med å finne riktig informasjon fra disse enorme datalagrene og koble alt sammen, slik at de kan ta best mulig beslutninger på tvers av driften, sier Erlend.

Ustrukturert data i E&P subsurface

Erlend og teamet fokuserer om dagen på E&P subsurface, der det er stor etterspørsel etter ferdighetene deres.

- Det handler om å hjelpe brukere med å finne ustrukturert data om et emne eller utstyr, som en brønn. Etter å ha funnet informasjonen, kan de bruke det sammen med strukturert data for å ta smarte valg, sier Erlend.

Han er overbevist om at selskaper som nå satser stort på digital transformasjon også vil tjene stort.

Størst mulig innvirkning

Erlend har et budskap til jevnaldrende som er skeptiske til å jobbe i industrien: endringspotensialet er aller størst i bransjer som olje og gass.

- Hos Cognite bruker vi den nyeste teknologien for å skape nye løsninger. Det er dette som gjør det morsomt for meg som utvikler - vi kan bygge fra bunnen av. Innenfor E&P subsurface, for eksempel, gjør teknologien vi har utviklet det mulig å utforske seismikkbilder på måter vi aldri før hadde kunnet gjøre.

For å overbevise Norges (og verdens) unge teknologitalenter til å modernisere Norges industrier i stedet for å fly til Silicon Valley for å hjelpe «Big Tech», mener Erlend at de bør tenke på hvor de kan ha størst mulig innvirkning.

- Jeg føler at man drar til Silicon Valley først og fremst for å investere det du kan i å bygge opp en bedrift. I Cognite, og i Norge generelt, føler jeg at jeg i tillegg blir investert i som en utvikler. I Norge har vi en bedre blanding av det profesjonelle og det personlige, sier han.

Lav oljepris, coronaviruspandemien og klimakrisen er kun noen av grunnene til at norsk industri må blir mer datadrevet, optimaliserert og miljøvennlig.

- Byggesteinene ligger klarer. Vi kan lage teknologi som kan forandre verden, og vi begynner med næringene med høyest utslipp, sier Erlend.