Industriell transformasjon fra grunnen av, bokstavelig talt

Susanna L. Furland, en av Cognites ferskeste ansatte, setter sitt preg på E&P subsurface-team.

Susanna kommer fra Vestnes, en liten bygd i Møre og Romsdal. Mens hun studerte ved Universitetet i Bergen, ble hun klar over bredden av yrker hun kunne gå inn i med en utdanning i matematisk geofysikk. Universitetet åpnet opp nye verdener for henne.

 

Susanna 5

Enorme naturkrefter

- Studiene mine ga meg muligheten til å se jordens dynamikk i et større bilde og hvordan alt vi kommer i kontakt med i naturen har vært gjennom utallige prosesser som har foregått i milliarder av år. Alt vi bruker for å holde verdenssamfunnet og -økonomien i gang er et resultat av disse enorme naturkreftene. Det er fascinerende, sier Susanna. 

Videre legger Susanna til at studiene også ga henne muligheten til å utforske Norge og bidra til viktige prosjekter som har formet og fortsetter å forme norsk industri og økonomi. 

Susanna 3

Etter hvert fant hun veien til Oslo, hvor hun kom inn i en verden av programvare og teknologi. Hun likte måten teknologimiljøet i Oslo støtter en rekke bransjer, fra energi til medisin og miljøarbeid til finans.

Oslos voksende teknologimiljø

Susanna mener norsk industri gjør en god jobb med både å utvikle sine egne talenter og tiltrekke seg internasjonale eksperter. 

- Et sterkt sosialt sikkerhetsnett, en åpen og solid økonomi med god konkurranse, gode universiteter og ressursrike næringer er noen av grunnene, sier Susanna.

Da hun kom inn i Oslos voksende teknologimiljø, opplevde hun dette selv. 

- Hastigheten på utviklingen av ny programvare, de talentfulle mennesker som jeg jobbet sammen med, og måten vi ble utfordret til å løse problemer for ulike kunder, ga meg masse energi, sier hun. 

En av disse jobbene handlet om å utvikle modelleringsverktøy som skal brukes i ulike olje- og gasselskaper. En annen førte til Cognite. 

- Som så mange andre stilte jeg spørsmål om jeg ønsket å bli med i denne bransjen, sier hun. 

Flere kolleger fra en tidligere jobb hadde allerede fått jobb i Cognite, og overbeviste henne til å gjøre det samme.

- Jeg visste ikke nøyaktig hva Cognite gjorde først, men jeg hoppet i det. Det var en mulighet jeg ikke ønsket å gå glipp av, sier hun.

- Det jeg virkelig liker med E&P subsurface-teamet, er at vi blir utfordret til å utvikle løsninger som får så mye verdi ut av operasjonelle data som mulig, slik at domeneeksperter kan bruke informasjonen når de trenger den. Dette kan utgjøre en enorm forskjell.

Størst mulig innvirkning

Susanna sier at hun kunne ha gjort lignende ting i et vanlig IT-selskap, men at hun ikke kunne takke nei til å bidra til å forvandle olje- og gassbransjen. 

Susanna 4 (1)

- Cognite er en ung, entusiastisk og innovativ startup. Vi snakker mye om transformasjon og digitalisering, men er mer enn bare «buzzwords». Vi er allerede i gang med å digitalisere industrien. Vi har enorme lager med industrielle data, informasjon og ekspertisen vi trenger for å ha en reell innvirkning på bransjer som trenger det mest, sier hun.


Likevel er det ikke mange som Susanna. Industrielle bedrifter er langt fra førstevalget blant nyutdannede innenfor teknologi. Innenfor E&P subsurface er de enda færre.

- Folk innser kanskje ikke alltid hvilken innvirkning de kan ha på store bransjer ved å bidra til å utvikle nye løsninger, effektivisere driften og jobbe smartere og mer miljøvennlig. Store selskaper i tradisjonelle bransjer som olje- og gass investerer enorme ressurser i optimalisering og digital transformasjon, sier hun.

Mye av tiden og kostnadene som man sparer inn ved å bli mer datadrevet, vil ideelt sett kunne investeres i mer forskning, utvikling og innovasjon.

Susanne in. the office

Nytenking i E&P subsurface

Susanna er utdannet både domeneekspert og teknolog. Hun følger nøye med hvordan kunstig intelligens og maskinlæring kan brukes i industrien, spesielt innenfor subsurface-disiplinene, hvor automatisert tolkning av seismikkbilder er et av flere lovende prosjekter.

Susanna og E&P subsurface-teamet i Cognite utvikler programmeringsgrensesnitt (API-er) og utviklingsverktøy (SDK-er) for å hjelpe brukere finne, laste opp, lagre, kontekstualisere og strømme data til forskjellige verktøy. 

- Moderne og åpne API-er er fremtidens måtte å jobbe med data på, sier hun. 

En utfordring som bransjen står overfor, er at data ofte blir innesperret i applikasjoner og systemer som ikke kommuniserer med hverandre. Susannas mål er å hjelpe bedrifter gi sine E&P subsurface-team smarte løsninger som lar de bruke data mer effektivt.

- Vi kan skape enorm verdi for bransjen ved å gjøre det enklere for eksperter å lagre, sortere, og - viktigst av alt - søke og finne informasjonen de leter etter, sier hun. 

Cognite, med sitt team av norske og internasjonale bransjeeksperter, er i en god posisjon for å utvikle slike løsninger, spesielt innenfor E&P subsurface

- Det er mange som har får øynene opp for oss internasjonalt, og vi har gode samtaler med store selskaper, som alle er nysgjerrige på hvem vi jobber med, sier hun.

Å ha en stor, respektert kundebase åpner enda flere dører, forklarer Susanna. - Nå må vi levere, sier hun.